Hur True Presence kan förbättra välmåendet – nytt perspektiv på ljusstyrning
Karl H Ström AB

Hur True Presence kan förbättra välmåendet – nytt perspektiv på ljusstyrning

Forskare vid Tekniska Högskolan i Jönköping tar ljusstyrning till nya nivåer genom att använda Steinels multisensorer True Presence som kan känna av andningen.

Dela :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Med projektet PULSE (Present-sensing User-responsive Lighting for Supporting Emotions) siktar de på att skapa bättre och mer energieffektiv belysning i både hem- och offentliga miljöer

Det tvärvetenskapliga teamet, ledd av postdoktor RatnaKala Sithravel och professor Myriam Aries, kommer att undersöka hur True Presence kan användas för att skapa en anpassningsbar belysningsmiljö baserat på individuella behov i realtid.

Traditionella sensorsystem för belysningsstyrning utgår vanligtvis från förprogrammerade nivåer och yttre faktorer. Men vad händer om belysningen kan anpassas efter människors emotionella och fysiska tillstånd?

Genom att använda multisensorer som kan känna av andningen, kan forskarna få en djupare förståelse för hur ljus kan användas för att förbättra människors välbefinnande.

Anpassning förbättrar effektivitet och välmående
– Andningen är nära kopplad till hur vi mår, förklarar RatnaKala Sithravel.

Genom att mäta och analysera andningsmönster kan vi skapa en ljusmiljö som främjar lugn och avslappning eller ger energi och fokus, beroende på individens behov. Till skillnad från traditionella närvarosensorer är denna typ av sensorer mer personliga och kan relatera till individuella och gruppers fysiska och psykiska tillstånd

Rätt mängd ljus, fördelat på rätt sätt utan att blända och vid rätt tid på dagen hjälper oss att upprätthålla vår dygnsrytm. Med integrerande belysning mår vi bättre både psykiskt och fysiskt och kan prestera bättre på jobbet och i skolan.

Forskningsteamet ser stora möjligheter för sensorer som känner av andning inom både offentlig miljö och hemmiljö. Till exempel kan sensorerna användas i klassrum för att identifiera elevernas stressnivåer och energinivåer, vilket gör det möjligt att anpassa belysningen för att skapa en mer optimal inlärningsmiljö.

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top