Starka LED-tider i belysningsbranschen

Starka LED-tider i belysningsbranschen

Mikael Castanius är sedan sex år VD för El- och belysningsföretagen. Bolaget administrerar fem branschföreningar inom elmaterial, batterier och olika grenar av belysning. Här berättar han varför intåget av LED-belysning blivit så viktigt för branschen.

Utvecklingen inom belysning har de senaste årtiondena gjort flera tekniksprång och materialen i alla delar förbättras ständigt. Men den stora revolutionen kom med LED.

LED är energieffektivt och miljövänligt, det ger bra ljusbild och stora möjligheter till styrning. Det är oslagbart den innovation som fått störst påverkan inom belysning.

När den första moderna LED-belysningen kom i mitten på 90-talet var det många som upplevde ljuset som vitt och kallt, men sedan dess har mycket hänt. 2009 kom den första LED-lampan som på riktigt kunde mäta sig med och överträffa de gamla glödlamporna.

LED MED POTENTIAL
Jämfört med äldre anläggningar kan dagens moderna LED-belysning med styrning sänka energiförbrukningen betydligt, ibland med så mycket som upp till 80%.

– Nästan 20% av all el som produceras i världen går idag till belysning. Det finns gott om gamla lampor som står och lyser stora delar av dygnet helt i onödan. Här finns en enorm potential att tack vare LED sänka förbrukningen, styra och förbättra belysningen. Idag kan man till exempel  anpassa belysningen efter dagsljuset, hur många personer som är i olika rum och vilken aktivitet som pågår, säger han.

OFFENTLIG UTMANING
År 2009 började EU fasa ut ineffektiva ljuskällor till förmån för mer hållbara alternativ. De gamla glödlamporna kunde bara omvandla 5% av energin den förbrukade till ljus, resten gick till värme. 2023 kom turen till konventionella lysrör.

– Här står vi nu inför en utmaning. I många skolor och offentliga byggnader sitter dessa armaturer med gamla lysrör kvar. Eftersom lysrören inte längre finns att köpa beräknar vi att nästan 20 miljoner lysrör och/eller armaturer behöver bytas inom fem år, om alla väntar till sista stund riskerar det att bli brist på både material och arbetskraft, säger han.

Mikael menar att det finns tre alternativ för att göra bytet, något som medlemsföretagen gärna sprider kunskap om till sina kunder.
 
– Första alternativet är att byta rakt av från ett gammalt lysrör till ett LED-lysrör men det är inte alltid säkert att det funkar. Alternativ två är att behålla armaturen men uppgradera innandömet så att de passar till LED-lysrör. Det tredje alternativet är att byta hela armaturen och få in ny modern LED-teknik som även kommer med alla fördelar inom styrning. Investeringen kan också bli långsiktigt fördelaktig med tanke på kostnad, garanti och säkerhet, förklarar han.

LJUS LJUSDESIGN
Mikael berättar också att mycket utveckling idag handlar om hållbarhet, att välja rätt material, återbruka mer och återvinna mer.

– Det är spännande att se alla nya lösningar som LED nu gjort möjliga, till exempel har jag sett flera armaturer i papp. Inom Europa finns väldigt många kreativa människor som arbetar för att vår bransch ska bli så hållbar som möjligt, det är jättespännande, säger Mikael

En annan av branschens stora utmaningar är att få stora aktörer inom offentlig sektor att investera i rätt belysning.

– Jag hoppas att man ska få större förståelse för belysningens betydelse. Det har skett en enorm utveckling bara de senaste åren och nu finns stora möjligheter att skapa miljöer för välmående genom rätt belysning, säger han och menar att det skulle få stor effekt både i skolor och på kontor, säger han.

Men det är inte bara inomhus som belysning kan göra skillnad, den kan även skapa trygghet utomhus. Mikael menar att det handlar om relativt små kostnader för landets kommuner att sätta upp belysning på dåligt upplysta platser och på så sätt få fler att känna sig trygga i samhället.

– I Sverige finns väldigt många duktiga ljusdesigners, vi hoppas att fler ska använda dem för att skapa bättre och tryggare belysning, avslutar han.

El- och belysningsföretagen är ett servicebolag som administrerar följande branschföreningar – EL Elmateriel Leverantörerna, Hemljus, Batteriföreningen och Ljusreklamförbundet. Men även Belysningsbranschen – en branschförening för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter för offentlig miljö. Målet är att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.

Scroll to Top