Effektfull, hållbar och solklart utveckling

Effektfull, hållbar och solklart utveckling

Anna Werner har en lång bakgrund inom miljö- och energiteknik, hon har även arbetat med energieffektivisering och gjort politiska analyser inom energi. Sedan 2019 är hon VD för Svensk Solenergi, här lyfter hon några av de senaste årens viktiga steg i utvecklingen.

När de första solcellspanelerna installerades i Sverige på 80-talet var det främst entusiaster som gjorde privata installationer. Men i början av 2010-talet tog solenergin fart på bredare front. Då monterade fler lantbrukare solcellspaneler på sina lador, dessa installationer fortfarande står för en stor del av landets produktion av solenergi.

– De senaste åren har intresset för solenergi ökat hos både privatpersoner och företag, även norrut i landet. Anläggningarna blir inte bara fler utan även större och de ger mer el per kvadratmeter. Allt fler anläggningar är markbundna och nu finns även flytande. Det har blivit kul och spännande att producera sin egen el, säger Anna.

– Solenergi har så många fördelar! Den är både fossilfri och förnybar. Den är tyst, den har inga lösa delar som utsätts för slitage eller något radioaktivt avfall som måste deponeras. Satsar man på hög kvalitet kan en solcellsanläggning även ha lång livslängd och därmed göra klimatnytta. Dessutom är solenergi det billigaste kraftslaget beräknat per kWh el producerad under livscykeln, fortsätter hon.

Idag står solenergi för ca 2% av den totala elproduktionen i Sverige, med det kommer att bli mer.

– Det byggs allt fler stora solparker och de senaste fyra åren har produktionen ökat kraftigt. Sveriges största enskilda solpark uppförs nu i småländska Hultsfred, den kommer att ha en effekt på 100 MW och beräknas tas i bruk 2025, berättar Anna.

NY TEKNIK GER ÖKAD EFFEKT
Anna berättar hur utvecklingen inom solenergi har varit fantastisk under de senaste 20 åren. För varje skikt i solcellspanelerna har materialen utvecklats och effekten förbättrats. 

– Vi har varit med om flera tekniksprång som ökat verkningsgraden hos solcellerna från 12% 2007, till 17-18% 2016 och uppemot 25% idag. Bland annat beror det på att solcellerna idag kan delas på två vilket ökar verkningsgraden för panelen. Materialen på panelernas baksida har utvecklats för att bättre hålla kvar energin i cellerna. Dessutom har priserna gått ner, dels för solcellspaneler men även för övrig teknisk utrustning som växelriktare och batterier, säger hon. 

Utvecklingen har inte bara gett ökad effekt utan även högre estetiskt värde.
– Förr var cellerna gjorda av polykristallint kisel vilket gjorde dem spräckliga i blåsvart. Idag görs de ofta på monokristallint kisel vilket är helt svart. Nu absorberar de inte bara solens strålning bättre utan kan också bli väldigt snygga, fortsätter hon.


Ytterligare en sak som utvecklats är taksäkerhet och arbetsförhållanden.

– Hittills har ingen dött under installation av solcellspaneler på svenska tak. Vi hoppas kunna fortsätta hålla den nollan, bland annat genom utökade riktlinjer och utbildningar, säger Anna.

SPARA PÅ BATTERI 
Sedan 2021 kan privatpersoner få skattereduktion på grön teknik i egna, nätanslutna system – 20% för solcellssystem, 50% på batterier och 50% på laddstolpar. Dessutom kan man hyra ut kapacitet i sitt batteri till Svenska Kraftnät som använder det för frekvensstabilisering vid störningar mellan produktion och förbrukning.

– De statliga bidrag och skattereduktioner man kunnat söka genom åren har fått många att tänka till och börja göra kalkyler. Det är roligt att folk nu fått upp ögonen för batterier till sitt solcellssystem. Då kan man spara sin egenproducerade el lokalt och använda solel även på natten, säger Anna.

SÄKRAD FÖRSÖRJNING
I takt med att omvärlden blivit mindre säker har allt fler satsat på att säkra upp sina hem och sin kraftförsörjning, solenergi är en viktig del i detta.

– Vi ser också en ökad efterfrågan på att uppdatera befintliga anläggningar för att möjliggöra ö-drift. Det innebär att man kan använda sin egen el direkt och spara den på sitt batteri även om elnätet skulle ligga nere, säger Anna.

En annan viktig faktor som främjar valet av solenergi, speciellt i glesbygd, är förändringen i IKN-förordningen från 2022. Enligt den kan man få dra markförlagda lågspänningskablar mellan bostadshus, något som gör det möjligt att dela sin egenproducerade el med grannen.


FRAMTIDENS KRAFT
Förutom att tekniken utvecklats har också medvetenheten hos både företag och privatpersoner ökat. I en nyligen publicerad undersökning från SOM-institutet anger 77% av de tillfrågade att de vill att Sverige ska satsa mer på solenergi inom de närmaste 5–10 åren.*

– Solenergi är en viktig del av vårt samhällsbyggande eftersom det är ett sätt att göra oss mindre beroende av diktaturer som levererar gas och olja. Inom EU har direktivet EU Solar Standard påskyndat utvecklingen. Från och med 2026 kommer solceller att bli ett krav på alla nya kommersiella och offentliga byggnader. Därefter kommer det att bli ett krav vid renovering och sedan nya bostäder, berättar Anna.

Detta kommer att skapa fler arbetstillfällen och fler uppgifter för elektriker och besiktningspersoner.

– Vi ser äntligen hur bristen på elektriker börjar avta. Nu hoppas jag bara att det blir mer solenergi i grundutbildningarna för elektriker på gymnasiet, det är baskunskaper alla elektriker kommer att ha nytta av, avslutar Anna.

* Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999–2023, SOM-rapport nr 2024:26

Scroll to Top