Öppettider
- 15 oktober 9.00-17.00
- 16 oktober 9.00-16.00
Bendix Hermansson är grundare och tidigare VD på Elektrobyrån Hjo AB, tack vare sitt entreprenörskap och engagemang i Installatörsföretagen har han blivit en välkänd profil i branschen. Här delar han med sig lite av sin historia men ger också tips till både dagens och framtidens elektriker.
Bendix började sin bana inom elbranschen på Västerhöjdskolan i Skövde 1973, utbildningen hette då fackskoleingenjör. Därefter blev han anställd som montör av det kommunala Hjo Elverk, numera Hjo Energi. Efter några år avancerade han till tekniker på samma arbetsplats och trivdes på det hela ganska bra.
– Men jag ville ha nya utmaningar och sökte mig därför till en tjänst som driftingenjör på Milo V (Västra militärområdet). En civiltjänst inom försvaret där jag skötte projektering, kontroll och besiktningar, berättar han.
Åren i kommunal och statlig tjänst gav inte bara många viktiga yrkeserfarenheter, Bendix menar också att de lade en stabil grund till hur man ska sköta sin ekonomi och administration korrekt.
FÖRETAGANDE KRAFT
1983 valde Bendix att starta Elektrobyrån, ett företag som kom att erbjuda allt från linjeservice av distributionsnät och installation och service på både fastigheter och bostäder, till klenspänningsinstallationer för larm, passage och kyla.
– När jag startade var jag helt själv och när jag sålde företaget 2019 hade vi mer än 80 anställda och fanns på åtta orter. Och allt helt utan skulder eller ekonomiska problem, något som de nya ägarna verkligen uppskattade, säger han.
Idag ingår Elektrobyrån i Hjo Installation, en svensk koncern som innefattar 58 bolag, 1300 anställda och en omsättning på 2,7 miljarder kronor. Siktet är inställt på börsintroduktion 2027.
LÄRORIK AVKOPPLING
Ett av Bendix roligaste minnen från alla dessa år handlar faktiskt om ett mässbesök.
– Vi var ganska tidiga på att låta vår personal gå på branschmässor under arbetstid, förr var det främst chefer och säljare som möttes men jag ville ge alla chansen. Minns särskilt den gång när vi blivit så många anställda att vi var tvungna att hyra en buss. Det kändes riktigt kul att kunna bjuda alla på en dag med resa, mat och upplevelser plus den vanliga lönen, berättar han.
Han menar att fler borde ge sina anställda chansen att besöka landets branschmässor.
– Det är så inspirerande att få ny input, se nya grejer, träffa kollegor och säljare. Det är en lärorik avkoppling från det vanliga och även om det kan bli en kostnad för företaget så får man tillbaka det mångfalt på sikt, säger han.
ACKUMULERA KUNSKAP
Under hela sitt verksamma liv har Bendix fortsatt vidareutbilda sig, men även uppmuntrat andra att göra detsamma, både anställda och kollegor.
– Jag tycker man ska förkovra sig så mycket som möjligt inom sitt yrke, via kurser eller på egen hand. Ju bättre man är på något, desto roligare blir det. Inom vår bransch finns många måstekurser och jag vill uppmana alla att hoppa på dem och anta större utmaningar. Det är bra för individen att kunna delta i större diskussioner och komma med välgrundade förslag till sina kunder. Skaffar man sig dessutom en spetskompetens inom något område får man högre anseende i branschen, säger han.
POSITIV FRAMTID
Bendix har bara positiva saker att säga till alla som idag funderar på att utbilda sig till elektriker.
– Elektrikeryrket har många olika grenar vilket ger stora möjligheter till ett fritt jobb. Det råder också väldigt god kamratskap i branschen, vi delar både utmaningar och framgångar. Eftersom det bara blir mer och mer el i vårt samhälle finns det heller ingen risk att man blir arbetslös, bara man gör ett bra jobb. Dessutom är det ganska bra betalt, avslutar han.
Elektrikeryrket har många olika grenar vilket ger stora möjligheter till ett fritt jobb. Det råder också väldigt god kamratskap i branschen, vi delar både utmaningar och framgångar. Eftersom det bara blir mer och mer el i vårt samhälle finns det heller ingen risk att man blir arbetslös, bara man gör ett bra jobb. Dessutom är det ganska bra betalt!
Bendix Hermansson, grundare och tidigare VD, Elektrobyrån Hjo