Kvinnliga elmontörer sökes

Kvinnliga elmontörer sökes

Elbranschen behöver fler kvinnor och fler elmontörer. Därför anordnar Holtab och Montico elutbildning för kvinnor.

Idag är elbranschen mansdominerad, behovet av diversifiering och mångfald är därför viktigt för den fortsatta utvecklingen. Utbildningen hos Holtab och Montico vänder sig till dig som är kvinna och vill ta nya kliv i din nuvarande yrkesroll eller byta karriär helt.

Utbildningen går nu in på sitt fjärde år och har bara ökat i popularitet. Sedan Holtab och Montico startade utbildningen har många kvinnor upptäckt elmontörsyrket och fått jobb på Holtab. Det är en av många anledningar till att bolaget ökat andelen kvinnor i företaget, vid årsskiftet 2023/2024 låg siffran på 20%.

Julia Bång, genomförde elutbildningen 2022 och är nu elmontör på Holtab:

Det är inte ofta man får möjlighet att byta karriär. Det är en rolig utbildning som kan ge ett bra jobb, så jag tycker verkligen man ska ta chansen. Jag uppskattar till exempel arbetstiderna och att ha flextid på Holtab. Inom vården var jag väldigt låst i och med att jag jobbade så oregelbundna tider.

Mer om utbildningen
Som utbildad elmontör får du bred kunskap och många möjligheter till jobb efter studierna. Den gröna energiomställningen, som elbranschen har en central del i, gör att det finns ett stort behov av kompetens och personal. Här får du en nyckelroll.
Programmet innehåller moment som elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära. Utbildningen är flexibel då delar av den görs på distans och du får stor personlig möjlighet att påverka startdatum för programmet. Utbildningen är förlagd på 10-12 månader varav 6 veckor är APL på Holtabs fabrik i Tingsryd, Olofström eller Lidhult.

Behövs förkunskaper?
För att kunna tillgodogöra dig utbildningarna behöver du ha en grundläggande nivå i svenska språket, svenska som andra språk eller motsvarande.

Hur söker man?
Du behöver vara bosatt i Kronoberg eller Blekinge för att ta del av utbildningen. Kontakta ditt kommunala lärcenter för anmälan. Kommunen sköter sedan kontakten med Montico. Därefter kontaktar Montico dig om information och upplägg.
Läs mer om Holtab och utbildningen här.

Julia gick elutbildning för kvinnor | Holtab

Nu drar årets elmontörsutbildning för kvinnor igång | Holtab 

Utbildning till elmontör för kvinnor – Montico

Scroll to Top